Home Blog Page 263

CBSE 10th School wise Result 2014

0

All region CBSE 10th School wise Result 2014 can checked on official CBSE website. If you know the school affiliation code and examination code/school code. Wish you all the best.

How to check CBSE 10th School wise Result 2014?

Step 1:

Click on the CBSE official website mention below:

http://schoolcoderesults.nic.in/cbse-2014/result.php

 

Step 2:

Select Class: 10th

Affiliation Code: ****

Examination Code/School Code: ****

Your Email Address: abcd@email-id.com

 

Step 3:

At last, verify the code given

Click “Submit”

 

 

CBSE 10th Result at 4:00PM Today, 20th May, 2014

0

CBSE class 10th result 2014 will be officially out today on 20th May, 2014 (Tuesday) at 4:00 PM for all regions, except the results for the Chennai and Thiruvananthapuram Regions were already declared on 19th May, 2014.

 

Total no. of students appeared:  13,28,970

Total no. of boys appeared: 6,03,064

Total no. of girls appeared: 4,26,810

 

How to check CBSE class 10th result 2014?

 

METHOD 1:

Results on CBSE official website

The CBSE class 10th result 2014 will available on the CBSE official website mentioned below:

www.results.nic.in

www.cbseresults.nic.in

 www.cbse.nic.in.

 

 

METHOD 2:

Results through IVRS (Interactive Voice Response System)

The CBSE class 10th result 2014 can also be checked on mobile by DAILING.

  • 011-24300599 (NIC)
  • 011-28127030 (MTNL)
  • 1155536 (BSNL)

NOTE: The rate of Rs 0.30 per minute.

 

 

Method 3:

Result via SMS

The CBSE class 10th result 2014 can also be checked on mobile by sending their ROLL NUMBER via SMS.

  • 57766 (for BSNL),
  • 58888111 (Tata Docomo, Aircel, Vodafone and Relience)
  • 5207011 (Airtel)
  • 7738299899 (NIC)
  • 9212357123 (All networks)

NOTE: the rate of Rs 1.00 per roll number

 

 

METHOD 4:

School wise CBSE Result

The entire school result can be obtained by giving school code and email-id.

 

 

Previous Year History Questions In UPSC Prelims 2000

1

 

1. “In this instance we could not play off the Mohammedans against the Hindus.”

To which one of the following events did this remark of Aitchison relate ?

 

(a) Revolt of 1857

(b) Champaran Satyagraha (1917)

(c) Khilafat and Non-Cooperation Movement (1919-22)

(d) August Movement of 1942

 

Ans. (c)  (Q. 1)

2. Which one of the following is not a feature of the Government of India Act of 1935?

 

(a) Diarchy at the Centre as well as in the provinces

(b) a bicameral legislature

(c) provincial autonomy

(d) an All-India Federation

 

Ans. (a) (Q. 14)

3. The Indian National Army (I.N.A.) came into existence in 1943 in :

 

(a) Japan

(b) then Burma

(c) Singapore

(d) then Malaya

 

Ans. (c) (Q. 18)

4. The last major extension of British Indian Territory took place during the time of :

 

(a) Dufferin

(b) Dalhousie

(c) Lytton

(d) Curzon

 

Ans. (b) (Q. 26)

5. As an alternative to the partition of India, Gandhi ji suggested to Mountbatten that he :

 

(a) postponed granting of independence

(b) invited jinnah to form the government

(c) invited Nehru and Jinnah to form the government together

(d) invite the army to take over for some time

 

Ans. (b) (Q. 36)

 

6. The native state of Tripura became involved in the Freedom movement early in the 20th century because :

 

(a) the kings of Tripura were always anti-British

(b) the Bengal revolutionaries took shelter in Tripura

(c) the tribes of the state were fiercely freedom loving

(d) there were already some groups fighting against the kingship and its protector, the British

 

Ans. (d) (Q. 39)

7. After returning from South Africa, Gandhiji launched his first successful Satyagraha in :

 

(a) Chauri-Chaura

(b) Dandi

(c) Champaran

(d) Bardoli

 

Ans. (c) (Q. 51)

 

8. Match List 1 with List 2 and select the correct answer using the codes given below the lists :

List 1

(A) Chittagong Armoury Raid

(B) Abhinav Bharat

(C) Anushilan Samiti

(D) Kuka Movement

List 2

(1) Kalpana Dutt

(2) Guru Ram Singh

(3) Vikram Damodar Savarkar

(4) Aurobindo Ghosh

 

Codes :

A B C D

(a) 1 3 4 2

(b) 1 3 2 4

(c) 3 1 2 4

(d) 3 1 4 2

 

Ans. (a) (Q. 52)

9. Match List 1 with List 2 and select the correct answer using the codes given below the list :

List 1

(A) Land allotted to big feudal landlords

(B) Land allotted to revenue farmers of rent collectors

(C) Land allotted to each peasant with the right to sublet, mortgage transfer, gift or sell

(D) Revenue settlements made at village level

List 2

(1) Jagirdari System

(2) Ryotwari System

(3) Mahalwari

(4) Zamindari System

 

Codes :

A B C D

(a) 1 3 2 4

(b) 1 4 2 3

(c) 3 4 1 2

(d) 2 1 3 4

 

Ans. (b) (Q. 53)

Codes :

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R  are true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

 

10. Assertion (A) : Lord Linlithgo described the August Movement of 1942 as the most serious revolt after the Sepoy mutiny.

Reason (R) : Peasants joined the movement in large number in some place

 

Ans. (a) (Q. 55)

11. Assertion (A) : The Aham and Puram poems of the Padinen Kilukanakku group formed a continuation of the Sangam composition.

Reason (R) : They were included under the post-Sangam works as against the Sangam Works proper.

 

Ans. (a) (Q. 57)

12. Assertion (A) : The emphasis of Jainism on non-violence (ahimsa) prevented agriculturalists

from embracing Jainism.

Reason (R) : Cultivation involved killing of insects and pests.

 

Ans. (a) (Q. 65)

13. Assertion (A) : The origin of feudal system in ancient india can be traced to military campaigns.

Reason (R) : There was considerable expansion of the feudal system during the Gupta period.

 

Ans. (b) (Q. 66)

14. Assertion (A) : Ashoka annexed Kalinga to the Mauryan Empire.

Reason (R) : Kalinga controlled the land and sea routes to South India.

 

Ans. (a)  (Q. 67)

15. Assertion (A) : The basic weakness of the early nationalist movement lay in its narrow social base

Reason (R) : If fought for the narrow interests of the social groups which joined it.

 

Ans. (c) (Q. 68)

16. While delivering the presidential address, he Congress President who advocated the introduction of Roman script for Hindi language was :

 

(a) Mahatma Gandhi

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Abul Kalam Azad

(d) Subhash Chandra Bose

 

Ans. (d) (Q. 75)

17. At the time of partition of India, which one of the following provinces of British India came forward with a plan for a united and independent existence ?

 

(a) Punjab

(b) Assam

(c) Bengal

(d) Bihar

 

Ans. (a) (Q. 82)

18. The Balkan Plan for fragmentation of India was the brainchild of  :

 

(a) W. Churchil

(b) M.A. Jinnah

(c) Lord Mountbatten

(d) V.P. Menon

 

Ans. (c) (Q. 92)

19. The practice of military governorship was first introduced in india by the :

 

(a) Greeks

(b) Shakas

(c) Parthians

(d) Mughals

 

Ans. (a) (Q. 98)

20. Consider the following statements about the Indian National Congress :

(1)Sarojini Naidu was the first woman to be the President of the Congress

(2)C.R. Das was in prison when he functioned as the President of the Congress

(3)The first Britisher to become the President of the congress was Alan Octavian Hume

(4)Alfred Webb was the President of the Congress in 1894.

 

(a) 1 and 3

(b) 2 and 4

(c) 2,3 and 4

(d) 1,2,3 and 4

 

Ans. (b) (Q. 100)

21. Which one of the following dynasties was ruling over North India at the time of Alexander’s invasion ?

 

(a) Nanda

(b) Maurya

(c) Sunga

(d) Kanva

 

Ans. (a) (Q. 107)

22. Who among the following streamlined the Maratha administration after Sambhaji ?

 

(a) Raja Ram

(b) Balaji Vishwanath

(c) Ganga Bai

(d) Nanaji Deshmukh

 

Ans. (b) (Q. 119)

23. The given maps refers to the kingdom of :

Previous Year History Questions In UPSC Prelims 2000
Previous Year History Questions In UPSC Prelims 2000

 

(a) Akbar at the time of capture of Khandesh in 1601

(b)Akbar at the time of his death in 1605

(c)Aurangzeb at time of capture of Hyderabad

(d)Aurangzeb at the time of his death in 1707

 

Ans. (a) (Q. 129)

24. Consider the following events :

(1)Region of Krishna Deva of Vijayanagara

(2)Construction of Qutab Minar

(3)Arrival of Portuguese in India

(4)Death of Firuz Tughluq

The correct chronological sequence of these events

is :

 

(a) 2, 4, 3, 1

(b) 2, 4, 1, 3

(c) 4, 2, 1, 3

(d) 4, 2, 3, 1

 

Ans. (a) (Q.131)

25. Match List 1 with List 2 and select the correct answer using the codes given below the lists :

List 1

(A)Iqta

(B)Jagir

(C)Amaram

(D)Mokasa

List 2

(1)Marathas

(2)Delhi Sultans

(3)Mughals

(4)Vijayanagara

 

Codes :

A B C D

(a) 3 2 1 4

(b) 2 3 4 1

(c) 2 3 1 4

(d) 3 2 4 1

 

Ans. (b) (Q. 137)

26. Which one of the following Muslim rulers was hailed as the ‘Jagadguru’ by his Muslim subject because of his belief in secularism?

 

(a) Husain Shah

(b) Zain-ul-Abidin

(c) Ibrahim Adil Shah

(d) Mahmud 2

 

Ans. (c) (Q. 143)

 

Contact Us

0

If you want to contact us or publish your article on welcomestudent.com along with your credit link or name, then you can submit your write-up via Email. Send us your valuable article as per our terms & policy to the mail.You can contact us for personal counselling sessions.

Email-ID: welcomestudent786@gmail.com or arpitheren@gmail.com

Contact No.: 9709506460

But, before submitting keep it in mind-

  1. The article should not be copied from any other web page.
  2. The article should not defame any individual personally.
  3. The article should not be hypothetical, means based on actual news.
  4. The article should not have any direct external links, we will provide you the proper credit link if your article will get approved.

Privacy Policy

0

welcomestudent.com has published this privacy policy in order to declare our website commitment to privacy. The following discloses the information gathering and dissemination practices for this website.


User Information
We do not use any of your information except your Network IP to gather demographic information which never disclosed to third parties.


Cookies

Various methods are employed to gather this data. “Cookies” are used to distinguish and relate non personal data to individuals. These are “small strings of text” that are stored in browsers; cookies are not programs that can damage your computer. If you wish to stop the cookie functionality on your browser, you may do so.
Our Site uses cookies to make sure you don’t see the same ad repeatedly. We also use cookies to deliver content specific to your interests, and to save your login information so you don’t have to re-enter it each time you visit our site. Information collected using cookies is never shared with anyone or disclosed to third parties.


Advertisers

We are using only Google Adsense on our site, no other third party advertisements are there till yet.


Contact Forms
We collects only your Email ID to reply on your message. We never share your any contact information with other parties.


External Links
We hardly provide, any external link to other websites except our website’s & author’s social profiles.


Security
This site has security measures in place to protect the loss, misuse, and alteration of the information under our control. We make every effort to maintain quality of service and prevent misuse.


Contacting the Website
If you have any questions about this privacy statement, the practices of this site, or your dealings with this website, you can contact us.


Disclaimer

Content we publish on our website is provided by our local analysts and also from official sources. We never claim that the Business stats of any movie, we disclosed here is 100% correct but it is a precise figure.
We appreciate are users, if they will help us to serve correct information. You can contact us anytime, regarding our website content.

CUSAT PG & LLB Results 2014

0

CAT RESULT 2014 ANNOUNCEMENT

 

 

 

 

Students who have appeared in common admission test (CAT) for the academic year 2014-2015 which was held on 27th of  April 2014 can view their results on  20th May, 2014 at 12:00 noon.

All PG & LLB Results 2014 are likely to be announced on the official website mentioned below.

MBOSE HSSLC Arts & SSLC Results 2014

0
MBOSE HSSLC Arts & SSLC Results 2014

MBOSE HSSLC Arts & SSLC Results 2014

MBOSE will announce the result of SSLC and HSSLC (Arts) Examination, 2014 on the 19th May, 2014 at 10:00 a.m. Board may further be informed that the earlier practice of selling Result Books of SSLC and HSSLC Examinations has been discontinued with effect from SSLC and HSSLC Examination, 2014. However, free copies of the Result Books shall be made available to all the Heads of the Affiliated Institutions/Officers-in-Charge of the MBOSE HSSLC and SSLC Examinations, 2014 and they are required to collect the same from MBOSE Office, Tura/Shillong/Jowai MBOSE Cell after the declaration of the result. The whole Result Booklet can also be downloaded from the MBOSE Official website www.mbose.in.

MBOSE SSLC & HSSLC Arts Result 2014

Students may login the official website and obtain the results of SSLC & HSSLC 2014 Official website mention below:

SSLC & HSSLC Results can be accessed through SMS using mobile phones.

HSSLC (Arts Stream) Examination, 2014
Method I
SMS MBOSE12A space< Roll No> send it to 56767999
Method II
SMS MBOSE12A space<Roll No> send it to 56263
Method III
SMS Results MBOSE12A space <roll no> and send it to 5676750
Method IV
SMS MG12A space <Roll No> send it to 58888511

SSLC Examination, 2014

Method I
SMS<MBOSE10>space<Roll No> send it to 56767999
Method II
SMS<MBOSE10>space<Roll No> send it to 56263
Method III
SMS<MG10>space<Roll No>send it to 58888511
Method IV
SMS<Results MBOSE10>space<roll on>send it to 5676750

Hello world!

0

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!